1. DACA AM UN DOSAR DE DARE IN PLATA IN CURS, RENUNT LA EL SI FAC A DOUA NOTIFICARE?

Va sfatuiesc sa nu. Exista o practica a instantelor, destul de conturata la aceasta data, care statueaza ca debitorul nu poate renunta la notificare cu consecinta ramanerii contestatiei creditoarei fara obiect.

Voi publica in curand un articol pe aceasta tema.

In majoritatea cazurilor, veti putea face o a doua notificare dupa finalizarea primului proces si analiza hotararii primite de catre un specialist. Va dau un exemplu, daca s-a constatat definitiv ca nu aveati calitatea de consumator la momentul incheierii contractului, a doua notificare va fi contestata cu succes de creditor.

Concluzie, folositi argumentatia care a stat la baza adoptarii modificarilor legii respectiv deciziile Curtii Constitutionale nr. 415/2018 si 731/2019 iar sfatul meu este sa duceti procesele la bun sfarsit, mai ales ca pe calea recursului se combat si alte chestiuni retinute de instantele fondului.

Argumenatatia AICI: http://bsav.ro/de-ce-instantele-trebuie-sa-tina-cont-de-noile-decizii-ale-curtii-constitutionale/

 

2. TREBUIE SA INDEPLINESC TOATE CONDITIILE PREVAZUTE DE LEGE?

Pentru a accesa prevederile legii darii in plata trebuie indeplinite toate conditiile prevazute la art. 4 alin 1 literele a-e, inclusiv in situatia celor executati silit al caror imobil a fost valorificat. Opinia mea este una restrictiva, in sensul in care, chiar si in cazul celor incadrati in prevederile art 8 alineatul 5 (executat silit cu imobil valorificat) va trebui indeplinita conditia aprecierii monedei creditului cu peste 52,6%.

Pentru a consulta conditiile ce trebuie indeplinite, va rog consultati Ghidul aici http://bsav.ro/noul-ghid-de-dare-in-plata/

 

3. CE SE INTAMPLA DUPA TRANSMITEREA NOTIFICARII? (CE FAC DACA DORESC REECHILIBRAREA SI NU DAREA IN PLATA)?

Notificarea va cuprinde atat o solicitare de reechilibrare a contractului cat si o data de convocare pentru incheierea actului de dare in plata. In situatia in care creditorul contesta notificarea se va ajunge la un litigiu unde debitorul consumator va solicita instantei de judecata, cu prioritate, reechilibrarea contractului. De altfel, noua forma a legii pune accentul pe aceasta solutie si nu aceea a darii in plata.

In situatia in care creditorul nu contesta dar nici nu se ajunge la o solutie de reechilibrare pana la data prezentarii in fata notarului, debitorul consumator are optiunea sa nu se prezinte la notar. Acest lucru valoreaza o renuntare la procedura si implicit, debitorul consumator va trebui sa solicite repunerea in scadenta a creditului si sa plateasca sumele datorate pe perioada suspendarii.

Pentru mai multe detalii consultati ghidul aici http://bsav.ro/noul-ghid-de-dare-in-plata/.

 

4. CE OPTIUNE AM DACA DETIN UN CREDIT IN CHF /USD GARANTAT CU UN TEREN NECONSTRUIT?

Creditele garantate cu teren/spatii comerciale, etc nu se incadreaza in conditiile de admisiilitate ale Legii 77/2016.

Debitorii care doresc sa REECHILIBREZE acest tip de contracte au optiunea sa acceseze:

  • O actiune de reechilibrare a contractului in care vor invoca teoria impreviziunii, fara a apela la legea darii in plata (la aceasta actiune pot apela si debitorii NON-CONSUMATORI, INCLUSIV PERSOANELE JURIDICE)
  • O actiune in constatarea clauzelor abuzive ce vizeaza restituirea creditului in moneda CHF (la aceasta procedura pot apela doar debitorii consumatori)

Nota: Anul acesta se asteapta pronuntarea unei hotarari extrem de importante din partea CJUE, in Cauza Serban, astfel incat si acest tip de actiune poate deveni o posibila actiune cu sanse mari de reusita.

 

5. DACA AM ACCEPTAT CONVERSIA CREDITULUI IN RON SAU ALTA MONEDA, MAI POT SOLICITA REECHILIBRAREA PE NOUA MODIFICARE?

Raspunsul este unul negativ. Prin incheierea tranzactiei anterioare nu mai puteti solicita impreviziunea in legatura cu cursul valutar ci doar in situatia in care veti suferi in viitor un dezechilibru cu privire la dobanda variabila care va conduce la o majorare a obligatiei de plata lunare cu peste 50% (cazul de impreviziune nr. 2).

 

6. CE PRESUPUNE REECHILIBRAREA CONTRACTULUI? CE SOLICIT? CINE DECIDE? DE CAND SE APLICA?

Reechilibrarea contractului trebuie sa conduca la eliminarea/diminuarea riscului care a generat impreviziunea: riscul valutar.

Solutia de reechilibrare trebuie solicitata prin notificare. Debitorul poate propune orice valoare a cursului valutar. Raman la opinia ca solicitarea unui curs istoric plus o marja de 20% este o solutie rezonabila si argumentabila.

DACA PARTILE NU AJUNG LA UN ACORD SI SE AJUNGE LA UN PROCES, JUDECATORUL ESTE CEL CARE DECIDE SOLUTIA BAZAT PE APARARILE PARTILOR.

SOLUTIA DE REECHILIBRARE SE APLICA DE LA MOMENTUL TRANSMITERII NOTIFICARII.

DACA ATI MAI/AVETI UN PROCES PE ROL SOLUTIA DE REECHILIBRARE NU SE VA APLICA SI PENTRU SUMELE DATORATE PE PERIOADA PRMEI NOTIFICARI

PRIN IMPREVIZIUNE NU SE POATE SOLICITA RESTITUIREA SUMELOR CU TITLU DE DIFERENTE DE CURS VALUTAR!

PRIN IMPREVIZIUNE NU SE POATE SOLICITA RECALCULAREA RATELOR TRECUTE.

Va rog sa consultati aici hotarari de reechilibrare:

http://bsav.ro/jurisprudenta/

CAZURI CONCRETE DE REECHILIBRARE, AICI:

http://bsav.ro/in-practica-adaptarea-contractului-de-credit-prin-legea-darii-in-plata/

 

7. DACA AM PROCES DE INGHETARE (in curs) POT FACE SI NOTIFICARE DE DARE IN PLATA? CE SE JUDECA MAI INTAI?

 

DA, puteti merge in paralel. Se va judeca cu prioritate dosarul avand ca obiect nulitatea clauzelor ( adica, se poate ajunge in situatia in care dosarul de dare in plata va fi suspendat pana la solutionarea dosarului pe inghetare).

 

8. DACA AM PIERDUT PROCESUL DE INGHETARE, POT SOLICITA APLICAREA IMPREVIZIUNII?

 

  1. fie prin intermediul legii darii in plata fie prin actiune separata, dupa caz.

CE SA ALEG, INGHETARE SAU REECHILIBRARE?

Cele doua actiuni se disting dupa efect.

Actiunea de ”inghetare” presupune si o restituire a sumelor achitate in trecut deci un avantaj patrimonial (teoretic) mai consistent.

Impreviziunea ofera o solutie de reechilibrare pentru viitor si in acest moment este un instrument cu sanse foarte mari ( si util celor care au pierdut deja pe inghetare).

 

In mod corect, ar trebui analizat mai intai caracterul abuziv si apoi impreviziune, vestea buna fiind ca se pot solicita amandoua prin aceeasi actiune sau in paralel.

 

9. CE SE INTAMPLA CU PLATILE PE PERIOADA PROCEDURII

TOATE PLATILE CATRE CREDITOR, SE SUSPENDA, INCLUSIV POPRIRILE.

 

10. CE TREBUIE SA PLATESC DACA PIERD PROCESUL?

EXISTA O MARE DISCUTIE IN PRACTICA CU PRIVIRE LA INTERPRETAREA ”REPUNERII IN SITUATIA ANTERIOARA”. Practica majoritara a creditorilor este sa solicite sumele ce ar fi devenit scadente pe perioada procesului. Noi ne-am opus acestei proceduri prin actiuni litigioase, nu avem inca un rezultat concret.

Pentru mai multe detalii consultati acest articol http://bsav.ro/ce-trebuie-sa-achit-dupa-ce-am-pierdut-procesul-de-dare-in-plata/