1. CE SE INTAMPLA DUPA TRANSMITEREA NOTIFICARII? (CE FAC DACA DORESC REECHILIBRAREA SI NU DAREA IN PLATA)?

 

Notificarea va cuprinde atat o solicitare de reechilibrare a contractului cat si o data de convocare pentru incheierea actului de dare in plata. In situatia in care creditorul contesta notificarea se va ajunge la un litigiu unde debitorul consumator va solicita instantei de judecata, cu prioritate, reechilibrarea contractului. De altfel, noua forma a legii pune accentul pe aceasta solutie si nu aceea a darii in plata.

In situatia in care creditorul nu contesta dar nici nu se ajunge la o solutie de reechilibrare pana la data prezentarii in fata notarului, debitorul consumator are optiunea sa nu se prezinte la notar. Acest lucru valoreaza o renuntare la procedura si implicit, o anulare a notificarii.

TRIMITEREA NOTIFICARII NU OBLIGA DEBITORUL SA DEA IMOBILUL IN PLATA.

DAREA IN PLATA PROPRIU-ZISA SE INCHEIE IN FATA NOTARULUI PUBLIC, DE CATRE PROPRIETAR PERSONAL DUPA INDEPLINIREA MAI MULTOR FORMALITATI CARE NU SE POT FACE DE CATRE AVOCAT.

Dupa anularea procedurii, debitorul consumator va trebui sa solicite repunerea in scadenta a creditului si sa plateasca sumele datorate pe perioada suspendarii. Dupa acest moment are optiunea de a formula o actiune de reechilibrare a creditului, pe calea dreptului comun.

Pentru mai multe detalii consultati ghidul aici http://bsav.ro/noul-ghid-de-dare-in-plata/.

 

2. TREBUIE SA INDEPLINESC TOATE CONDITIILE PREVAZUTE DE LEGE?

 

Pentru a accesa prevederile legii darii in plata trebuie indeplinite toate conditiile prevazute la art. 4 alin 1 literele a-e, inclusiv in situatia celor executati silit al caror imobil a fost valorificat. Cu alte cuvinte, si in cazul celor executati silit va trebui indeplinita conditia aprecierii monedei creditului cu peste 52,6%.

Pentru a consulta conditiile ce trebuie indeplinite, va rog consultati Ghidul aici http://bsav.ro/noul-ghid-de-dare-in-plata/

 

3. DACA AM UN DOSAR DE DARE IN PLATA IN CURS, RENUNT LA EL SI FAC A DOUA NOTIFICARE?

 

Va sfatuiesc sa nu. Exista o practica a instantelor, destul de conturata la aceasta data, care statueaza ca debitorul nu poate renunta la notificare cu consecinta ramanerii contestatiei creditoarei fara obiect.

In majoritatea cazurilor, veti putea face o a doua notificare dupa finalizarea primului proces si analiza hotararii primite de catre un specialist. Va dau un exemplu, daca s-a constatat definitiv ca nu aveati calitatea de consumator la momentul incheierii contractului, a doua notificare va fi contestata cu succes de creditor.

 

Concluzie, folositi argumentatia care a stat la baza adoptarii modificarilor legii respectiv deciziile Curtii Constitutionale nr. 415/2018 si 731/2019 iar sfatul meu este sa duceti procesele la bun sfarsit, mai ales ca pe calea recursului se combat si alte chestiuni retinute de instantele fondului.

Argumentatia AICI: http://bsav.ro/de-ce-instantele-trebuie-sa-tina-cont-de-noile-decizii-ale-curtii-constitutionale/

 

4. POT FACE A DOUA NOTIFICARE DE DARE IN PLATA, IN TEMEIUL NOII LEGI, DACA AM PIERDUT PRIMUL PROCES?

 

Raspunsul este AFIRMATIV. Pentru debitorii care au pierdut definitiv, fie prin excluderea riscului valutar ca motiv de impreviziune fie datorita unei analize eronate ce viza veniturile, se poate transmite o noua notificare in temeiul noii legi.

Atenție insa:

  • Hotararea anteioara trebuie analizata de un specialist
  • Apararea cea mai des intalnita este invocarea de catre creditor a autoritaii/puterii de lucru judecat. Trebuie formulate aparari extrem de tehnice asupra acestui aspect. Nu tratati cu usurinta problema. Inainte de a formula o a doua notificare este recomandat sa regelementati situatia creditului, ca si consecinta a primei notificari.

Pana la aceasta data, apararile noastre au fost primite de instanta si am avut castig de cauza in dosare similare, insa trebuie sa fiti constienti ca in acest tip de cauze judecata va fi mai complexa si este posibil ca practica instantelor sa nu fie unitara.

 

5. CE OPTIUNE AM DACA DETIN UN CREDIT IN CHF GARANTAT CU UN TEREN NECONSTRUIT?

Creditele garantate cu teren/spatii comerciale, etc nu se incadreaza in conditiile de admisiilitate ale Legii 77/2016.

Debitorii care doresc sa REECHILIBREZE acest tip de contracte au optiunea sa acceseze o actiune de reechilibrare a contractului in care vor invoca teoria impreviziunii, fara a apela la legea darii in plata (la aceasta actiune pot apela si debitorii NON-CONSUMATORI, INCLUSIV PERSOANELE JURIDICE)

 

6. DACA AM ACCEPTAT CONVERSIA CREDITULUI IN RON SAU ALTA MONEDA, MAI POT SOLICITA REECHILIBRAREA PE NOUA MODIFICARE?

 

Raspunsul este unul negativ. Prin incheierea tranzactiei anterioare nu mai puteti solicita constatarea impreviziunii in legatura cu cursul valutar ci doar in situatia in care veti suferi in viitor un dezechilibru cu privire la dobanda variabila care va conduce la o majorare a obligatiei de plata lunare cu peste 50% (cazul de impreviziune nr. 2).

 

7. CE PRESUPUNE REECHILIBRAREA CONTRACTULUI? CE SOLICIT? CINE DECIDE? DE CAND SE APLICA?

 

Reechilibrarea contractului trebuie sa conduca la eliminarea/diminuarea riscului care a generat impreviziunea: riscul valutar.

Solutia de reechilibrare trebuie solicitata prin notificare. Debitorul poate propune orice valoare a cursului valutar. Raman la opinia ca solicitarea unui curs istoric plus o marja de 20% este o solutie rezonabila si argumentabila.

DACA PARTILE NU AJUNG LA UN ACORD SI SE AJUNGE LA UN PROCES, JUDECATORUL ESTE CEL CARE DECIDE SOLUTIA BAZAT PE APARARILE PARTILOR.

SOLUTIA DE REECHILIBRARE SE APLICA DE LA MOMENTUL TRANSMITERII NOTIFICARII (NU SE RESTITUIE SUME IN ACEASTA PROCEDURA SI NICI NU SE APLICA CURSUL DIMINUAT PENTRU TRECUT!!!!!)

DACA ATI MAI/AVETI UN PROCES PE ROL SOLUTIA DE REECHILIBRARE NU SE VA APLICA SI PENTRU SUMELE DATORATE PE PERIOADA PRMEI NOTIFICARI. SITUATIA VA TREBUI REGELEMENTATA INAINTE DE A SE IMPLEMENTA SOLUTIA DE REECHILIBRARE.

DE RETINUT:

  • PRIN ACEASTA ACTIUNE NU SE POATE SOLICITA RESTITUIREA SUMELOR CU TITLU DE DIFERENTE DE CURS VALUTAR, PENTRU SUMELE ACHITATE IN TRECUT LA CURSUL ZILEI!
  • PRIN ACEASTA ACTIUNE NU SE POATE SOLICITA RECALCULAREA RATELOR TRECUTE.

Va rog sa consultati aici hotarari de reechilibrare:

http://bsav.ro/jurisprudenta/

CAZURI CONCRETE DE REECHILIBRARE, AICI:

http://bsav.ro/in-practica-adaptarea-contractului-de-credit-prin-legea-darii-in-plata/

 

8. DACA AM PIERDUT PROCESUL DE INGHETARE, POT SOLICITA APLICAREA IMPREVIZIUNII?

 

  1. fie prin intermediul legii darii in plata fie prin actiune separata, dupa caz.

 

9. CE SE INTAMPLA CU PLATILE PE PERIOADA PROCEDURII?

TOATE PLATILE CATRE CREDITOR, SE SUSPENDA, INCLUSIV POPRIRILE.

10. CE TREBUIE SA PLATESC DACA PIERD PROCESUL?

EXISTA O MARE DISCUTIE IN PRACTICA CU PRIVIRE LA INTERPRETAREA ”REPUNERII IN SITUATIA ANTERIOARA”. Practica majoritara a creditorilor este sa solicite sumele ce ar fi devenit scadente pe perioada procesului. Noi ne-am opus acestei proceduri prin actiuni litigioase, nu avem inca un rezultat concret.

Pentru mai multe detalii consultati acest articol http://bsav.ro/ce-trebuie-sa-achit-dupa-ce-am-pierdut-procesul-de-dare-in-plata/